Waar let je op bij het kiezen van hosting?

Hosting
Goede hosting is belangrijk voor een snelle website. De maandelijkse kosten voor de betere hosting beginnen bij zo'n 7 euro voor een website en wil je meer websites of een webshop dan betaal je snel tussen de 15 en 25 euro per maand. Zeker voor veel bezochte websites of webshops is goede hosting een must om je bezoekers te behouden.
Als dat belangrijk voor je is, bespaar dan zeker niet op je hosting.

 

1. Waar moet je op letten bij het kiezen van hosting?

Als je al een website hebt: hoe snel is je website?

Snelheid is belangrijk voor een prettige ervaring van je bezoekers. Uit onderzoek blijkt dat de grens bij een laadtijd van 3 tot 4 seconden ligt. Ook Google ranked je website hoger als deze sneller is.

Een trage WordPress website kan vele oorzaken hebben. Een van de mogelijke oorzaken is een traag hostingpakket, maar het kan ook veroorzaakt worden door een slecht ontworpen site, niet geoptimaliseerde foto’s of in het slechtste geval een virus.

Je kunt de laadtijd van je website testen bij een gratis site als GTMetrix.

 

Wat is de omvang van je website, en hoeveel bezoekers heb je of verwacht je?

We willen allemaal een mooie website. Dit betekent vaak dat we veel foto’s of zelfs video’s op de website hebben staan. Dit kost allemaal schijfruimte en dataverkeer. Je zult dan goed moeten kijken naar de limieten die de hoster kent voor zowel schijfruimte als maandelijks dataverkeer.

De laatste jaren is het aantal hosters dat ruime of helemaal geen schijfruimte en/of dataverkeer limieten kent gelukkig toegenomen, waardoor er meer keuze ontstaat.

 

Wat voor soort hosting biedt de hoster aan?

De meest goedkope is ‘shared hosting’ waarbij verschillende websites de servercapaciteit met elkaar delen. Het voordeel is lage prijs, maar grote nadeel is dat jouw website ‘last’ kan hebben van de buren. De ergste overlast is dat virussen bij de buren kunnen overspringen naar jouw website.

Aan de andere kant staat ‘dedicated hosting’. Hier krijg je een eigen server helemaal voor jezelf: je kunt doen en laten wat je wilt. Jij hebt van niemand last, en andersom heeft niemand last van jou. Het is daarmee wel de duurste vorm van hosting. Afhankelijk van de performance variëren de prijzen van zo’n €50 per maand tot enkele honderden euro’s per maand.

De tussenvorm is ‘Virtual Private Server’, kortweg VPS. Hierbij deel je net als bij shared hosting servercapaciteit met andere websites, maar draai je wel in een volledig afgeschermde omgeving. Je bent dan net als bij dedicated hosting verzekerd van de servercapaciteit die je kunt gebruiken en je hebt geen last van eventuele problemen / virussen van websites die op een ander virtueel deel van de server draaien.

De laatste jaren zijn webhostingpakketten op basis van containers erg in opkomst. ‘Container hosting’ kent de voordelen van een VPS zoals je eigen afgeschermde omgeving en komt qua prijs dicht in de buurt van shared hosting. Container hosting is voor veel websites en webshops de perfecte manier van hosting: gegarandeerde capaciteit, veilig en betaalbaar.

'Groene hosting'  Voor hosting zijn webservers en DNS servers nodig en deze gebruiken veel stroom. De servers staan in datacenters en deze gebruiken ongeveer 2% van alle energie op de wereld. Hoe groen een hostingprovider is, wordt o.a. bepaald door het datacenter waar de servers staan. Een groen datacenter draait op groene stroom en gaat efficient om met energie. op de website The Green Web Foundation kan je kijken hoe groen jouw hoster is.

 

Wat voor beveiliging, backups en monitoring biedt de hoster aan?

Naast het hosten van je website zijn beveiliging, backups en monitoring ook belangrijke factoren die je moet meenemen bij het kiezen van een hoster.

Beveiliging is tegenwoordig een hot issue. Ik heb hier al een blog aan gewijd (linkje naar beveiliging blog). Een gehackte site kan ervoor zorgen dat je website onderaan komt te staan in Google of dat je zelfs op een blacklist terecht komt en dat elke bezoeker van je site gewaarschuwd wordt dat ze jou site vooral niet moeten bezoeken. Dat zijn dingen die je echt niet wilt!

Moderne hosters doen aan pro-actieve beveiliging en monitoring en kunnen dus al ingrijpen voordat het te laat is. Maar ook als je site gehacked is zijn deze hosters vaak in staat om het probleem automatisch op te lossen.

 

Als laatste: Backups

De betere hosters bieden een hosting pakket inclusief automatische backups over een bepaalde periode. Als er wat is misgegaan kun je dus altijd een backup terugrollen om je site zo snel mogelijk weer in orde te hebben.

 

2. Kies verantwoord!


Ik hoop dat je met al deze informatie een goede keuze kunt maken om je website te laten hosten. Mocht je er niet uitkomen dan kun je me altijd vragen om je te adviseren.

Heb je advies nodig over hosting?